Milersättning

När är en anställd berättigad till att få milersättning?

Det finns två anledningar till att en anställd är berättigad till att få milersättning; den ena anledningen är att den anställde har kört med sin privata bil i tjänsten. Den andra anledningen är att den anställde har en tjänstebil men betalar allt drivmedel privat – i det fallet har den anställde rätt till milersättning för de mil den kört i tjänsten.

Vilken ersättning är arbetsgivaren skyldig att betala ut?

Skatteverket har angivit vad man ska betala ut till den anställda i skattefri del här: (https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/). Som arbetsgivare kan man ge de anställda ett högre belopp än den skattefria delen men då är den överskjutande delen skattepliktig. Den skattepliktiga delen av milersättningen kan vara angiven i kollektivavtal, företagets personalhandbok eller i enskilda avtal med den anställda.

Bilersättning (milersättning enligt skatteverket)

Skattefri milersättning:
Egen bil: 18,50 kronor/mil
Förmånsbil: Diesel 6,50 kronor/mil, övrigt drivmedel (till exempel bensin, el eller etanol) 9,50 kronor/mil. För en laddhybridbil som kan drivas både med el och med diesel gäller det högre beloppet, det vill säga 9,50 kronor/mil.

Det här var en lite mer kortfattad artikel i vår artikelserie om tjänstebilar och bilförmån. Läs gärna mer där eller kika på våra andra artiklar!